MS v Hokeji: Kteří trenéři vedli v minulosti českou reprezentaci?

Česká hokejová reprezentace je rozhodně jedním z nejsledovanějších sportovních týmů v zemi. Její úspěšná či neúspěšná sezona se vždy hodnotí podle výsledku na mistrovství světa a ať už jsou fanoušci šťastní či zklamaní, vždy nese zodpovědnost za výkony týmu trenér. Kteří trenéři se od vzniku republiky vytřídali u české hokejové reprezentace?

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v Hokeji: Kteří trenéři vedli v minulosti českou reprezentaci?

Česká hokejová reprezentace je rozhodně jedním z nejsledovanějších sportovních týmů v zemi. Její úspěšná či neúspěšná sezona se vždy hodnotí podle výsledku na mistrovství světa a ať už jsou fanoušci šťastní či zklamaní, vždy nese zodpovědnost za výkony týmu trenér. Kteří trenéři se od vzniku republiky vytřídali u české hokejové reprezentace?


Radim Rulík (2023 - současnost)

Od června loňského roku vede českou reprezentaci Radim Rulík. Na svůj větší úspěch teprve čeká a jeho úspěšné či neúspěšné působení u národního týmu se ukáže až na letošním mistrovství světa. Zatím s naší reprezentací absolvoval Karjala Cup, který Češi vyhráli. Poté Švýcarské hokejové hry, na kterých národní tým prohrál pouze se Švédskem a skončil druhý. Poslední generálka před MS se Čechům nepovedla, byly to Beijer Hockey Games a tým pod vedením Radima Rulíka dokázal porazit pouze Švýcary a skončil třetí, tedy předposlední.

Kari Jalonen (2022 - 2023)

Původně měl vést finskou juniorku, ale nakonec upřednostnil trénování v Česku. Hlavním trenérem české hokejové reprezentace byl schválen 10. března 2022. Národní výběr Česka dovedl k vítězství na Českých hokejových hrách i na Švédských hokejových hrách. Na Mistrovství světa 2022 získal s týmem bronzové medaile, což znamenalo první medaili české hokejové reprezentace po deseti letech. Kamenem úrazu bylo pro finského trenéra Mistrovství světa v hokeji 2023, kde po čtvrtfinálové prohře s USA skončil národní tým osmý, což je doposud nejhorší výsledek našeho týmu v historii samostatného státu.

Filip Pešán (2020 - 2022)

Současný trenér extraligových Bílých Tygrů, se kterými získal i titul a dvě druhá místa z nejvyšší tuzemské hokejové soutěže, byl fanoušky dost neoblíbený. Hlavní příčinou byl nejhorší výsledek na olympijských hrách, stalo se tak v roce 2022, kdy Česko nepostoupilo ani do čtvrtfinále. Tento neúspěch mu také zlomil vaz. Nesmíme ale zapomenout ani na MS 2021, na kterém Češi vypadli ve čtvrtfinále po prohře s Finskem a celkově skončili sedmí.

Miloš Říha (2018 - 2020)

Miloš Říha nastoupil k české hokejové reprezentaci v červnu 2018 už jako velmi zkušený kouč. Na Mistrovství světa v hokeji v roce 2019 útočil tým pod jeho vedením na zisk medaile, ale v semifinále vypadl s Kanadou. V zápase o bronz poté národní tým s Ruskem těsně prohrál 2:3. Jelikož měl Miloš Říha smlouvu na dva roky, už v červnu roku 2019 svaz informoval, že jeho nástupcem bude Filip Pešán. Říhovou poslední akci tak mělo být MS v roce 2020, které se ale kvůli pandemii Covidu-19 neuskutečnilo.

Josef Jandač (2016 - 2018)

Josef Jandač převzal vedení českého národního týmu 1. června 2016 a měl dvouletou smlouvu. Pod jeho vedením Češi na MS v roce 2017 skončili ve skupině na 3. místě a ve čtvrtfinále podlehli Rusku 0:3. Celkově tak skončili sedmí. O rok později se situace opakovala, Češi znovu postoupili ze 3. místa do čtvrtfinále, kde vypadli po prohře 2:3 s USA. Po skončení MS Jandač u národního týmu skončil, neboť už v dubnu podepsal smlouvu s týmem Metallurg Magnitogorsk.

Vladimír Vůjtek (2015 - 2016)

Vladimír Vůjtek vedl českou reprezentaci pouze jednu sezonu, než ho ve funkci vystřídal jeho asistent Josef Jandač. Na MS 2016 pod jeho vedením český tým vyhrál skupinu a do čtvrtfinále postoupil z prvního místa. Češi ale ztroskotali ve čtvrtfinále, kde je v samostatných nájezdech porazil výběr USA. Češi tak skončili na Světovém šampionátu pátí. Vladimír Vůjtek po působení u reprezentace oznámil ukončení trenérské kariéry.

Vladimír Růžička (2014 - 2015)

Vladimír Růžička převzal národní tým po zimní olympiádě v Soči v roce 2014. Na mistrovství světa ve stejném roce Češi postoupili ze skupiny ze třetího místa a ve čtvrtfinále narazili na USA, které porazili 4:3. V semifinále ale podlehli Finsku 0:3 a stejným výsledkem dopadl i souboj o bronz se Švédskem. Stejné umístění tým zopakoval i o rok později na šampionátu v Česku. Ve skupině skončil třetí a ve čtvrtfinále vyřadil Finsko výhrou 5:3. V semifinále ale padl s Kanadou 0:2 a v boji o bronz nestačil na USA. Vladimír Růžička kvůli obvinění z přijímání finančních úplatků od rodičů za možnost, aby jejich děti hrály ve Slavii, odstoupil z funkce reprezentačního trenéra 9. června 2015.

Alois Hadamczik (2010 - 2014)

Současný předseda Svazu ledního hokeje byl jmenován do funkce reprezentačního trenéra 26. dubna 2010. Pod jeho vedením zíískala Česká republika na MS v roce 2011 bronzové medaile, když za celý šampionát prohrála jen jedno utkání, a to semifinále se Švédskem. V zápase o bronz národní tým zvítězil nad Ruskem 7:4. Na světovém šampionátu o rok později Češi postoupili ze třetího místa do čtvrtfinále, ve kterém porazili Švédsko 4:3. V semifinále podlehli Slovensku 1:3, ale v zápas o bronz s Finskem ovládli a obhájili tak zisk cenného kovu. V roce 2013 už se českému výběru tolik nedařilo, do čtvrtfinále postoupil ze čtvrtého místa a narazil na Švýcarsko, se kterým prohrál 1:2 a celkově obsadil sedmou příčku. Poslední reprezentační akcí byla pro Aloise Hadamczika zimní olympiáda v Soči v roce 2014, kdy čeští hokejisté skončili šestí.

Vladimír Růžička (2008 - 2010)

Tuto trenérskou etapu Vladimír Růžička započal 21. června 2008. Na MS v roce 2009 posotupil s českým výběrem do čtvrfinále, kde vypadl po prohře 1:3 se Švédskem. Další reprezentační akcí byla pro Vladimíra Růžičku zimní olympiáda ve Vancouveru v roce 2010, kde Česko prošlo přes osmifinále do čtvrtfinále, kde už nestačilo na Finsko a prohrálo 0:2. Nejúspěšnějším počinem tohoto trenéra bylo MS v roce 2010. Česká reprezentce nejprve postoupila z druhého místa do čtvrtfinále, ve kterém porazila Finsko 2:1. V semifinále těsně zvítězila nad Švédskem 3:2. V napínavém finále Češi porazili Rusy 2:1 a dokráčeli si pro titul mistrů světa. Po tomto úspěchu působení Vladimíra Růžičky u české reprezentace skončilo.

Alois Hadamczik (2005 - 2008)

Tým převzal po mistrovství světa v roce 2005. První velkou akcí byly zimní olympijské hry v roce 2006 v Turíně. Česko ze skupiny postoupilo ze 4. místa a ve čtvrtfinále porazilo Slovensko 3:1. V semifinále podlehli Švédsku 3:7, ale v boji o bronz senzačně porazili Rusko 3:0 a získali bronzové medaile. Další medaile si pověsili na rok v tom samém roce na Světovém šampionátu, kde ve čtvrtfinále porazili Rusko, v semifinále Finsko a až ve finále prohráli se Švédskem 0:4. Na dalších mistrovstvích světa se už českému výběru tolik nedařilo, v roce 2007 skončil po čtvrtfinálové prohře s Ruskem pátý, o rok později ve stejné části soutěže prohrál se Švédskem 2:3 a skončil sedmý.

Vladimír Růžička (MS 2005)

V této sezoně se trenéři u českého nároďáku střídali, ale na MS v roce 2005 byl v pozici hlavního kouče Vladimír Růžička. Čsko pod jeho vedením nejprve vyhrálo zákadní skupinu, poté ve čtvrtfinále vyřadilo USA, v semifinále porazilo Švédsko 3:2 a ve finále se utkalo s Kanadou, které nedovolilo ani jeden gól a porazilo ji 3:0. Češi si tak mohli pověsit na krk zlaté medaile.

Slavomír Lener (2002 - 2004)

Slavomír Lener je velmi známou postavou s českém hokejovém prostředí a jako hlavní trenér vedl českou reprezentai na Světových šampionátech v roce 2003 a 2004. Na tom prvním zmiňovaném Češi postoupili ze skupiny z prvního místa, ve čtvrtfinále porazili Rusko 3:0. V semifinále ale v gólové přestřelce podlehli Kanadě 4:8 a v boji o bronz Slovensku 2:4. O rok později náš výběr znovu vyhrál skupinu, ale jeho cesta skončila už ve čtvrtfinále prohrou s USA.

Josef Augusta (2000 - 2002)

V pozici hlavního trenéra absolvoval mistrovství světa celkem třikrát. Na tom prvním dovedl tým až k zisku zlatých medailí, když neprve vyhrál skupinu, poté ve čtvrtfinále porazil Lotyšsko 3:1 a v semifinále Kanadu 2:1. Ve finále se národní tým utkal se Slovenskem, které porazil 5:3. O rok později Češi zlato obhájili. Znovu ovládli skupinu a se Slovenskem se tentokrát potkali už ve čtvrtfinále, kde ho porazili 2:0. Poté přešli v semifinále přes Švédsko a ve finále porazili 3:2. Finsko. Josef Augusta vedl českou reprezentaci i na ZOH 2002, kde vypadla ve čtvrtfinále po prohře 0:1 s Ruskem a skončila celkově sedmá. Posledním velkým turnajem pro Josefa Augustu v roli hlavního kouče českého národního týmu bylo mistrovství světa v roce 2002, kde se jeho svěřenci sice znovu ovládli skupinu, ale ve čtvrtfinále vypadli po prohře s Ruskem.

Ivan Hlinka (1997 - 2000)

Ivana Hlinku snad ani českým fanouškům není potřeba představovat, ale vezměme to postupně. Reprezentaci si podruhé v jeho trenérské kariéře převzal v únoru 1997. Jeho prvním úspěchem v této éře byly v tom samém roce bronzové medaile z mistrovství světa. Češi ovládli skupinu a prošli až do boje o 3. místo, ve kterém porazili Rusko 4:3. Nejslavnější událostí v trenérské kariéře Ivana Hlinky byla zimní olympiáda v Naganu v roce 1998. Česko postoupilo ze skupiny z druhého místa, ve čtvrtfinále porazilo USA 4:1. V semifinále se blýskl skvělý Dominik Hašek, který s týmem v nájezdech udolal Kanadu a v celém Česku propukla obrovská hokejová radost. Ve finále s Ruskem byl jediným střelcem Petr Svoboda a Češi získali zlaté olympijské medaile. Doposud jde o jediné hokejové vítězství České republiky na zimních olympijských hrách. Z medailí se Hlinka mohl radovat i na následujícím MS v roce 1998, kde Češi brali bronzové medaile. Svou trenérskou kariéru u české reprezentace završil zlatými medailemi v roce 1999. V tom samém roce mu prezident Václav Havel udělil Medaili za zásluhy III. stupně.

Luděk Bukač (1994 - 1997)

Luděk Bukač vedl v minulosti i československou reprezentaci. Tu českou vedl na MS v roce 1995, kde s ní obsadil čtvrté místo po prohře s Kanadou. O rok později se jeho svěřencům dařilo mnohem lépe. Ve čtvrtfinále porazili Německo 6:1, poté v semifinále USA 5:0 a ve finále Kanadu 4:2. Bukač se s národním výběrem zúčastnil i Světového poháru, kde získal 8. místo.

Ivan Hlinka (1993 - 1994)

Ivan Hlinka byl vůbec prvním trenérem české reprezentace po vzniku samostatné republiky. Na prvním mistrovství světa v historii samostatného Česka získal s týmem bronzové medaile. Na následných Zimních olympijských hrách v Lillehammeru obsadilo Česko pod jeho vedením 5. místo a v tom samém roce skončilo na MS sedmé po vyřazení ve čtvrtfinále.