Jak pomoci gamblerovi

Je těžké sledovat následky závislosti na sázení a cítit bezmoc při přesvědčování vašeho blízkého, aby s hazardem skončil. I když kompulzivní hráči potřebují podporu své rodiny a přátel, aby překonali svůj boj se závislostí na hazardu, rozhodnutí přestat musí přijít od nich samotných. Stále ale existují možnosti, jak gamblerovi pomoci.

Zdeněk Utrhlička

Zdeněk Utrhlička

Jak pomoci gamblerovi

Je těžké sledovat následky závislosti na sázení a cítit bezmoc při přesvědčování vašeho blízkého, aby s hazardem skončil. I když kompulzivní hráči potřebují podporu své rodiny a přátel, aby překonali svůj boj se závislostí na hazardu, rozhodnutí přestat musí přijít od nich samotných. Stále ale existují možnosti, jak gamblerovi pomoci.


Rozpoznání závislosti na sázení

Prvním krokem je rozpoznání, že se hazard stal problémem. Všímejte si varovných signálů, jako je čas a peníze vynaložené na hazardní hry, hraní na úkor práce nebo rodinných povinností, nebo lhaní o rozsahu hraní.

Existují různé metody, jak poznat gamblera a jak zjistit, v jaké fázi gamblerství se právě nachází. Toto zjištění může pomoci zahájit léčbu gamblerství, je ale důležité pochopit, že gambler nemůže jednoduše přestat a zotavení z hazardního hraní je často dlouhodobý a náročný proces, který se musí sám rozhodnout podstoupit.

Zde jsou hlavní znaky závislosti na hazardu, na které byste měli dát pozor.

  • Neschopnost ovládat, omezit nebo zastavit hazardní hraní.
  • Časté myšlenky na hazard, plánování dalšího hraní, nebo hledání způsobů, jak získat peníze na hazard.
  • Postupné zvyšování vsazených peněz, aby bylo dosaženo požadovaného vzrušení.
  • Pokusy „vyhrát zpět“ prohrané peníze sázením větších částek, což často vede k ještě větším ztrátám.
  • Narůstání dluhů nebo časté půjčování peněz.
  • Lhaní o rozsahu sázení a popírání problémů souvisejících s hazardem před rodinou i terapeuty.
  • Zanedbávání rodinných, pracovních nebo jiných důležitých povinností kvůli hraní hazardních her.
  • Rostoucí napětí ve vztazích s partnerem, rodinou nebo přáteli.
  • Přerušení běžných aktivit a koníčků, zaměření se pouze na aktivity spojené s hazardem.
  • Spoléhání na finanční pomoc od blízkých lidí, což může obnášet i manipulaci nebo vydírání.

Jak se bavit s blízkou osobou o jejím gamblerství

Nabídněte podporu, ne odsuzování

Podpora bez odsuzování je klíčová, pokud chcete vašemu blízkému pomoci řešit jeho problém s hazardem. Odsuzování může vést k pocitům hanby a izolace, což může gamblera odradit od sdílení svých pocitů a hledání pomoci.

Člověk, který bojuje se závislostí na sázení potřebuje ujišťovat, že tady pro něj vždycky budete a nabídnete jim podporu a pomoc, když budou potřebovat, a nebudete je za jejich činy odsuzovat.

Vyhněte se konfliktu

Zaměřte se na spolupráci, nikoli na boj. Je efektivnější spolupracovat na nalezení řešení a stanovení realistických cílů, než používat výhrůžky nebo manipulace, které mohou způsobit další emocionální odstup.

Je důležité vytvořit takové prostředí, kde se gambler cítí bezpečně a kde může sdílet své myšlenky a obavy beze strachu z negativních reakcí. Případné konflikty lze minimalizovat tím, že se vyhnete ultimátům a radikálním požadavkům, které gambler nemůže splnit.

Buďte trpěliví

Zotavení ze závislosti na hazardních hrách může být dlouhý a náročný proces s možnými pokusy o návrat k hraní a sázení, proto je důležité být připraven a podpořit vašeho blízkého během celého procesu, aniž byste očekávali jeho rychlé a trvalé vyléčení ze závislosti. I když je to někdy těžké, je potřeba, aby rodina a přátelé zůstali pozitivní a nadále poskytovali podporu, povzbuzení a ocenění jakéhokoli pokroku.

Případné pokusy o návrat k hazardním hrám by neměly být vnímány jako selhání, ale jako součást procesu, kdy společně vytváříte a vylepšujete strategie pro identifikaci a zvládání spouštěčů, které vyvolávají nutkání hrát.

Co dělat a nedělat, když je partner závislý na hazardu

Co dělat, když je partner závislý na hazardu

  • Mluvte se svým partnerem o jeho problému s hazardem a jeho důsledcích, jen pokud jste klidní. Aby měl rozhovor smysl, nemůžete být stresovaní nebo naštvaní.
  • Hledejte podporu, využijte linku pomoci pro hazardní hráče a jejich blízké (777 477 877), nebo anonymní skupinové chaty, kde se můžete poradit s terapeuty a odborníky na problematiku závislosti na sázení. Podporu můžete najít také ve svépomocných skupinách pro závislé na hazardu, jako jsou Anonymní Gambleři, kde se můžete seznámit s lidmi, kteří čelí stejným životním výzvám.
  • Vysvětlete svému partnerovi, že hledáte pomoc kvůli tomu, jak jeho hazard ovlivňuje vás a rodinu.
  • Mluvte se svými dětmi o problému svého partnera s hazardem.
  • Převezměte správu rodinných financí, pečlivě sledujte bankovní a kreditní výpisy.
  • Podporujte svého blízkého během léčby závislosti na hazardu, i když to může být dlouhý proces plný neúspěchů.

Co nedělat, když je partner závislý na hazardu

  • Neztrácejte trpělivost, nedělejte proslovy, nevyhrožujte a nevytvářejte ultimáta.
  • Nepřehlížejte partnerovy pozitivní vlastnosti.
  • Nebraňte svému partnerovi v zapojení do rodinného života a společných aktivit.
  • Neočekávejte, že se váš partner zotaví z problémového hazardu snadno a rychle. I když přestane se sázením, mohou se objevit další problémy související s léčbou závislosti.
  • Nikdy neplaťte dluhy svého partnera ani mu nijak neumožňujte pokračovat v hazardním hraní.
  • Nezatajujte ani nezapírejte problém svého partnera před sebou nebo před ostatními blízkými osobami.
  • Nepomáhejte jim lhát, místo toho je nechte převzít odpovědnost za své chování.

Jak pomoci gamblerovi

Zdroj: Unsplash

Najděte aktivity, které nahradí hazard

Jednou z příčin gamblerství je jednoduše nuda a nedostatek vzrušení. Proto někteří lidé mohou sklouznout k hazardu, který jim poskytne jistou dávku adrenalinu a odreagování po monotónním nebo stresujícím dni. Hazardní hry jim nabízí únik od každodenních problémů nebo naději, že velká výhra vyřeší jejich zhoršující se finanční situaci.

Pomozte vašim blízkým najít nové způsoby relaxace a uvolnění, kterými budou moci nahradit hazardní hry. Zde je několik nápadů.

Doplňte adrenalin: Navrhněte nějaký adrenalinový sport, který přinese do života nové vzrušení a poskytne adrenalin bez nutnosti hazardu. Lezení po skalách, jízda na horském kole, vodní sporty, dobrodružství v divočině nebo horská turistika může přidat vzrušení do života a zážitek z překonávání překážek.

Podpořte kreativní aktivity: Malování, psaní, hudba a další kreativní činnosti mohou být způsobem, jak se vyjádřit a zažít vzrušení z objevování nových nápadů a tvůrčího procesu. Povzbuďte svého blízkého, aby se věnoval novému koníčku nebo oprášil nějaký starý zájem.

Užívejte si společný čas: Snažte se trávit volný čas spolu, abyste jim pomohli zůstat zaneprázdněni. Sledujte filmy, vyzkoušejte nové recepty nebo choďte na společné procházky.

Objevujte nová místa: Objevování nových míst a kultur může být velmi vzrušující. Prozkoumávání divoké přírody, výlety do hor nebo do exotických destinací může nabídnout vzrušení a dobrodružství.

Zbavte se stresu: Existuje mnoho způsobů, jak zmírnit stres, které nezahrnují hazardní hry, jako je meditace, cvičení, masáže, hluboké dýchání a psaní deníku. Společná relaxace a zklidnění může posílit vaše pouto a uvolnit stres.

Vytvořte plán pro prevenci návratu k hazardu

Návrat k hazardním hrám je častým problémem lidí, kteří se snaží přestat, takže je důležité mít připravený plán, který jim pomůže odolat pokušení znovu hrát.

  • Pokud vás požádají o schůzku s poradcem, jděte s nimi, pokud můžete.
  • Povzbuďte je, aby s vámi nadále otevřeně mluvili.
  • Mluvte otevřeně o spouštěčích, které vedou k návratu hazardnímu hraní a ztrátě kontroly, abyste je v budoucnu dokázali zvládnout.
  • Pokud si stanoví rozpočet a požádají o pomoc s jeho dodržováním, podpořte je.

Myslete i na své vlastní emoční a finanční zdraví

Pomáhat někomu s problémem závislosti na hazardu může být psychicky náročné. Proto je zásadní, aby osoba, která poskytuje podporu, pečovala také o své vlastní duševní i finanční zdraví.

Věnujte čas a péči sami sobě

Dopřejte si čas na relaxaci a na aktivity, které máte rádi. Udržujte své záliby, zdravý životní styl a sociální kontakty, které vám pomohou udržet emocionální rovnováhu. To je důležité k tomu, abyste nebyli úplně pohlceni tíživými problémy s gamblerstvím.

Nabídněte podporu, ale stanovte hranice

Poskytněte vašemu blízkému informace o závislosti a dostupných zdrojích pomoci, jako jsou terapeuti nebo podpůrné skupiny. Nepřebírejte ale kontrolu nad jejich financemi.

Jedna věc je chránit rodinné finance, což je v tomto případě opravdu důležité, a druhá věc je nechat gamblera, aby si ponechal kontrolu tam, kde je to možné, aby se naučil zodpovědnosti. Nedovolte mu, aby přesunul finanční zátěž na vás.

Podporujte gamblera v jeho snaze o zotavení, ale nenechte se stáhnout na dno. Buďte oporou, ale nenechte se zničit.

Nebojte se říct si o pomoc

Nebojte se vyhledat pomoc a podporu i pro sebe, ať už v podobě terapie nebo v podpůrných skupinách pro rodiny a přátele lidí s problémy s hazardem, které vám pomohou lépe zvládnou stres spojený s touto náročnou situací a nebudete se v tom cítit sami. Domluvte si setkání s terapeutem a sdílejte své starosti s odborníkem, který vám může pomoci najít východisko a dodat vám motivaci.

Pamatujte, že to není vaše chyba

Snažíte se pomoci blízkému člověku, který je závislý na sázení, ale nechce si svůj problém přiznat? Taková situace může být emočně velmi náročná, proto pamatujte i na své vlastní zdraví a přijměte tato fakta.

  • Nemůžete nikoho donutit, aby přiznal, že má vážný problém s hazardem, aby přestal hrát nebo aby kontroloval své hazardní chování.
  • Nepokoušejte se převzít kontrolu nad jeho životem. Nebude to fungovat a budete z toho jen nešťastní.
  • Ať řeknete nebo uděláte cokoli, tak jediná osoba, která může se závislostí na hazardu něco udělat, je ta, která hazarduje. Pokud sama nechce, nijak ji nedonutíte.
  • Je důležité pochopit, že škody nezpůsobuje osoba, ale její chování, za které vy nemůžete.

Vzdělávejte se o závislosti na hazardu, abyste lépe porozuměli, co váš blízký prožívá, a abyste mu mohli nabídnout smysluplnou pomoc. Pokud si nejste jisti, jak nejlépe gamblerovi pomoci, nebojte se vyhledat odbornou pomoc – nejrychleji na lince pomoci pro hazardní hráče a jejich blízké: 777 477 877. Případně v anonymním skupinovém chatu pro gamblery.

 

Zdroje